Clean Label, t. y. „švari etiketė“ – kas tai?

Sąmoninga ir sveika mityba daugeliui mūsų yra tapusi kasdieniu gyvenimo būdu. Kasmet auga ir tų žmonių skaičius, kuriems svarbu žinoti, kokia yra tikroji kasdien vartojamo maisto sudėtis. Kuo daugiau žinome apie maisto sudėtinių dalių reikšmę, tuo labiau norime, kad maistas ant mūsų stalo būtų švarus ir be priedų. Laimei, vis daugiau gamintojų šį norą patenkina, ir mes galime rinktis iš vis didesnio kiekio produktų be priedų.

Clean Label, lietuviškai Švari etiketė - tai plačiai pasaulyje paplitusi sąvoka ir tendencija, kuri geriausiai atitinka poreikius tų vartotojų, kurie nori paprasčiausių, švariausių ir natūraliausių produktų.

Švarios etiketės sąvoka vartojama tiems maisto ir gėrimų gamintojų produktams apibūdinti, kurie yra pagaminti tik iš paprasčiausių vartotojui suvokiamų komponentų. Taigi Clean label ženklas ant pakuotės kiekvienam pirkėjui garantuoja, kad tai yra kiek įmanoma švarus, paprastas ir natūralus produktas, kuris atitinka šias sąlygas:

  • Produktas neturi priedų ar konservantų,

  • Produktas turi tik tas sudėtines dalis, kurias galite rasti savo šaldytuve arba parduotuvės lentynoje,

  • Produkto sudėtinių dalių sąrašas kiek įmanoma trumpesnis,

  • Produktas yra paprastas, vadinasi, mažai apdorotas.

Sąvokos Švari etiketė arba Clean Label vartojimas produktams apibūdinti dar nėra reglamentuotas įstatymais, tačiau galioja bendrai suvokiama sistema: produktu su Švaria etikete galime vadinti produktą, kuris neturi mums nežinomų priedų.

Produktų su Švaria etikete sudėtinių dalių sąraše nėra jokių įtartinai skambančių priedų, pavyzdžiui, „dirbtiniai“, nei komponentų, kuriuos reikia apdoroti.