Apie cukrų pieno produktuose

Ant produkto pakuotės nurodyta informacija apie maistingumą griežtai reguliuojama. Privalu nurodyti angliavandenių kiekį gramais (pavyzdžiui, angliavandenių – 11,6 g), taip pat turi būti nurodytas ir iš angliavandenių gaunamas cukrų kiekis (pavyzdžiui, iš kurių cukrų – 11, 4 g).
Šie skaičiai skiriasi dėl to, kad ne visi angliavandeniai yra cukrus.

Angliavandeniai yra skirstomi pagal paprasto cukraus likučio kiekį:

  • Paprasti cukrūs – monosacharidai ar disacharidai (sacharozė, gliukozė, laktozė, fruktozė);
  • Sudėtiniai cukrūs – polisacahridai (krakmolas, gliukogenas, celiuliozė);
  • Oligosacharidai;
  • Skaidulinės medžiagos.

Angliavandeniams priskiriamas ir kaip tirštinamosios medžiagos naudojamas krakmolas, skaidulinės medžiagos.

Šie skaičiai dažnai mums susuka galvą, galvojama, kad šalia angliavandenių pažymėtas cukrų kiekis ir yra į produktą pridėtas baltasis cukrus – tačiau taip nėra!

Visi ant pakuotės nurodyti cukrūs nėra vien tik pridėtinis baltasis cukrus!

Pieno produktuose esantį cukrų sudaro:

  • Piene esanti laktozė – natūralus **pieno cukrus,
  • Vaisiuose esanti gliukozė ir fruktozė,
  • Pridėtinis cukrus – sacharozė.

Laktozė (t.y. pieno cukrus) nėra labai saldus – jo piene yra apie 5 proc. Pienui rūgstant laktozė iš dalies virsta pieno rūgštimi, todėl raugintuose pieno produktuose laktozės yra 3-4,2 proc. arba maždaug 3-4 g 100 g produkto.

Cukrus iš vaisių ir uogų

Gliukozės yra ir vaisiuose bei daržovėse, uogose, meduje ir gėlių žieduose. Gliukozė dar yra vadinama vynuogių cukrumi. Fruktozės (vaisių cukraus) yra vaisiuose ir meduje.

Desertiniuose pieno produktuose šių cukrų yra maždaug 1 g/ 100 g produkto.