Kas yra laktozė ir laktozės netoleravimas?

Laktozė yra pieno cukrus, angliavandenis, jo gausu šviežiame piene ir jo produktuose.

Daugelis žmonių netoleruoja pieno, nes jų organizme trūksta laktozę skaidančio fermento.
Lietuvoje laktozės netoleruoja apie 30% gyventojų. Šio fermento trūkumas gali būti įgimtas arba atsirasti
po įvairių žarnyno susirgimų. Kuo žmogus vyresnis, tuo didesnė tikimybė, jog jis netoleruos laktozės.

 

Kadangi laktozė lieka nesuskaldyta, ji negali būti absorbuojama ir sukelia įvairius virškinimo trakto veiklos sutrikimus. Dažniausi laktozės netoleravimo simptomai: pilvo skausmas, raižymas, vidurių pūtimas ar viduriavimas. Išvardintų simptomų stiprumas priklauso nuo žmogaus jautrumo ir įprasto pieno vartojimo dažnio.

Žmonės, kurie  netoleruojas laktozės, gali saugiai vartoti pieno produktus, kuriuose laktozė yra pašalinta. Pavyzdžiui, pienas ir sviestas „Valio Eila“, jogurtai „Valio Gefilus“.

 

 

Šaltinis: Valio R&D, Lember et al. 2006 (University of Tartu)
* Kalibatienė D. Hipolaktazija: epidemiologija, klinika, diagnostika, gydymas)/ VU leidykla. – Vilnius 1998.