Apie cukrų pieno produktuose

Ant produkto pakuotės nurodyta informacija apie maistingumą griežtai reguliuojama. Privalu nurodyti angliavandenių kiekį gramais (pavyzdžiui, angliavandenių – 11,6 g), taip pat turi būti nurodytas ir iš angliavandenių gaunamas cukrų kiekis (pavyzdžiui, iš kurių cukrų – 11, 4 g).  


Šie skaičiai skiriasi dėl to, kad ne visi angliavandeniai yra cukrūs. Angliavandeniai yra skirstomi pagal paprasto cukraus likučio kiekį:

 

  • paprasti cukrūs – monosacharidai ar disacharidai (sacharozė, gliukozė, laktozė, fruktozė);
  • sudėtiniai cukrūs – polisacahridai (krakmolas, gliukogenas, celiuliozė);
  • oligosacharidai;
  • skaidulinės medžiagos.

 

Angliavandeniams priskiriamas ir kaip tirštinamosios medžiagos naudojamas krakmolas, skaidulinės medžiagos.

 

Visi ant pakuotės nurodyti cukrūs nėra pridėtinis baltasis cukrus!

 

Šie skaičiai dažnai mums susuka galvą, galvojama, kad šalia angliavandenių pažymėtas cukrų kiekis ir yra į produktą pridėtas baltasis cukrus – tačiau taip nėra! Iš tiesų pieno produktuose esantį cukrų sudaro:

 

  • piene esanti laktozė – natūralus pieno cukrus,
  • vaisiuose esanti gliukozė ir fruktozė,
  • pridėtas cukrus – sacharozė.

 

Laktozė (t.y. pieno cukrus) nėra labai saldus – jo piene yra apie 5 proc. Pienui rūgstant laktozė iš dalies virsta pieno rūgštimi, todėl raugintuose pieno produktuose laktozės yra 3-4,2 proc. arba maždaug 3-4 g 100 g produkto.

 

Gliukozės yra ir vaisiuose bei daržovėse, uogose, meduje ir gėlių žieduose. Gliukozė dar yra vadinama vynuogių cukrumi. Fruktozės (vaisių cukraus) yra vaisiuose  ir meduje. Desertiniuose pieno produktuose šių cukrų yra maždaug 1 g/100 g produkto.

 

Kaip teisingai suprasti ant pakuotės esančią informaciją apie cukrų?

Kaip pavyzdį pateikiame „Valio Gefilus“ cappuccino skonio kefyro 100 g rodiklius:

Angliavandenių: 11,6 g (iš kurių cukrų 11,4 g) – taigi, šiame produkte yra 3,7 g pieno cukraus (laktozės) ir yra pridėta 7,5 g cukraus (sacharozės).