8 sveiki maisto produktai vietoje rafinuoto baltojo cukraus

Cukraus kiekį mitybos racione privalo sumažinti asmenys, turintys sveikatos sutrikimų, tokių kaip cukrinis diabetas ir viršsvoris, tačiau vis daugėja žmonių, kurie savo racione sumažino  baltojo cukraus kiekį profilaktikos tikslais. Kaip pagaminti savo mėgiamus skanėstus taip, kad išliktų geras skonis, tačiau būtų mažiau kalorijų?

 

 Įmonė „Valio“ vykdo cukraus mažinimo programą ir pamažu, nedarydama kompromisų skoniui, mažina į jogurtą, varškę ir kitus pieno produktus pridedamo cukraus kiekį. Siekiama, kad iki 2020-ųjų metų cukraus mažinimo programoje dalyvaujančiose produktų grupėse pridėtų cukrų sumažės iki 30 proc.

„Tam, kad maisto gamintojų pastangos nenueitų veltui, reikėtų cukraus vartojimą riboti ir gaminant maistą namuose. Laimei, gamta mums siūlo pakankamai daug saldžių produktų, leidžiančių sumažinti pridedamojo baltojo cukraus kiekį.“ – sako „Valio“ atstovybės Lietuvoje direktorė Laima Padegimienė. Štai paprasti aštuonis būdai, kaip sumažinti pridedamo cukraus vartojimą ir nereiktų atsisakyti gardaus pyrago, pamėgtų sausainių, o pusryčių javainiai neatrodytų beskoniai.

 

Bananai

Kepant naudokite prinokusius bananus. Nokdami jie tampa vis saldesni ir yra sveika alternatyva prie blynelių, natūralaus jogurto bei tinka dėti į paprasto pyrago tešlą.

 

Datulės

Sausainių ir javainių batonėlių gerbėjams mitybos ekspertai rekomenduoja vietoje cukraus vartoti datules, kurios pasižymi žemu glikeminiu indeksu, turi daug mineralų ir greitina medžiagų apykaitą. 200 g cukraus pakeiskite 150 g datulių.

 

Abrikosų arba obuolių tyrė

Abrikosų tyrė organizmą aprūpina skaidulinėmis medžiagomis, vitaminu C ir geležimi, ją labai lengva pasigaminti namie. Įdėkite tyrės į natūralų jogurtą arba tepkite vietoje saldžios uogienės ant pilno grūdo batono. Mėgiamiems sausainiams kepti i vietoje 50 g baltojo cukraus naudokite 50-100 g obuolių tyrės.

 

Medus

Medus yra pats populiariausias natūralus cukraus pakaitalas, tačiau dažnai šis saldumynas nenukeliauja toliau arbatos puodelio. Grynas medus turi žemą glikeminį indeksą, daug naudingų antioksidantų. Medus yra sveikas cukraus pakaitalas tiek dedant į arbatą ar kavą, tiek į vaisinius kokteilius (smoothie), pyragus, salotų padažus bei natūralius jogurtus.

 

Pikantiški prieskoniai

Valgių ir gėrimų saldinimas naudojant pikantiškus prieskonius gali atrodyti gurmanų sritis, tačiau iš tiesų žiupsnelis cinamono suteikia rytinei kavai švelnaus saldumo ir sustiprina imunitetą be papildomų kalorijų.

 

Agavų nektaras

Actekai naudojo agavų nektarą tūkstančius metų ir iš augalo gautą sirupą vadino dievų dovana. Agavų nektaras dėl didelio fruktozės kiekio turi žemą glikeminį indeksą ir yra 25 proc. saldesnis už baltąjį cukrų, tai leidžia pagaminti mažiau kalorijų turintį mėgiamą skanėstą. Aukso spalvos agavų sirupas skoniu primena medų ir yra puikus cukraus pakaitalas įvairiuose gėrimuose ir kepiniuose.

 

Klevų sirupas

Kanados indėnams klevų sirupas buvo saldumo šaltinis ištisus šimtmečius. Grynas klevų sirupas yra gaunamas iš klevų sulos, jame yra daugiau nei 50 įvairių antioksidantų, daug augalinių hormonų, mineralinių medžiagų bei vitaminų. Klevų sirupas yra klasikinis priedas prie blynų ir vaflių, be to, jis suteikia malonų skonį skrudintiems javainiams, natūraliam jogurtui ir tinka su kakava arba kava. Jei rytinė košė nusibosta, galima ant išvirtos košės užberti  cinamono, razinų arba datulių ir po to užpilti šiek tiek klevų sirupo.


Palmių cukrus

Cukrus, kuris yra gaunamas iš susikristalizavusio palmių žiedų nektaro, turi cinko, geležies, kalio ir įvairių B grupės vitaminų. Ši karamelinio skonio nerafinuota organinė saldžioji medžiaga turi du kartus žemesnį glikeminį indeksą (GI35), tai neleidžia greitai pakilti cukraus kiekiui kraujyje.  Palmių cukrų galima vietoje baltojo cukraus dėti į visus kepinius, makaronų padažus ir vaisių kokteilius.