„Valio Eila“ pienas ir sviestas be laktozės

,,Valio Eila“ –  KAD KIEKVIENAS GALĖTŲ MĖGAUTIS PIENU!

 

 

Konsultuoja Vilniaus universiteto Vaikų ligų klinikos docentas, 
Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininkas  gyd. Vaidotas Urbonas

 

Kodėl daugelis žmonių netoleruoja pieno produktų? 

Daugelis žmonių netoleruoja karvės, ožkos ar kitų žinduolių pieno bei jo produktų (kefyro, jogurto, varškės), nes jų organizme trūksta laktozę (pieno cukrų) skaidančio fermento. Šio fermento trūkumas gali būti įgimtas arba atsirasti po įvairių žarnyno susirgimų. Kuo žmogus vyresnis, tuo didesnė tikimybė, jog jis netoleruos laktozės. Lietuvoje atlikto epidemiologinio tyrimo metu 34% šalies gyventojų nustatytas sumažėjęs fermento laktazės aktyvumas*.

 

Kokie yra laktozės netoleravimo simptomai?

 

Iš nesuskaidytos laktozės žarnyne pasigamina pieno ir riebalų rūgštys, įvairios dujos. Dėl to atsiranda šie virškinimo sutrikimai:

  • pilvo tempimas, pūtimas, vėjavimas,
  • spazminio pobūdžio pilvo skausmai,
  • gurguliavimas,
  • viduriavimas.

 

Kokia saugi išeitis?

Laktozės netoleruojantis žmogus gali vartoti pieną bei jo produktus, iš kurių laktozė yra pašalinta. Tokiuose produktuose išlieka visos naudingos maisto medžiagos.

Kodėl visiems reikia gerti pieną?

Pienas naudingas kiekvienam žmogui. Tuo niekas neabejoja. Pieno baltymai pasižymi didele biologine verte, yra lengvai pasisavinami ir visaverčiai, t. y. turi  20 gyvybiškai būtinų aminorūgščių. Piene yra daug vitaminų. Daugiausia riebaluose tirpių vitamimų – A, D, E,  taip pat B grupės vitaminų. Pienas – pagrindinis natūralaus kalcio, magnio ir fosforo šaltinis. Išgėrus dvi stiklines pieno gaunama reikalinga paros kalcio norma.

„Valio“ yra pirmoji pasaulyje pieno perdirbimo įmonė, pradėjusi gaminti pieno produktus be laktozės. Unikalia ir patentuota technologija laktozė pašalinama 100 procentų.

 

„Valio Eila“ pieno gėrimas** yra be laktozės (visos kitos piene esančios naudingos maisto medžiagos išlieka), dėl to lengvai virškinamas ir padeda išvengti problemų, susijusių su laktozės netoleravimu. Jo skonis – kaip įprasto pieno. Apdorotas itin aukšta temperatūra jis ilgai išlieka šviežias, nesuyra jame esantys vitaminai. Tokį pieno gėrimą galima ne tik gerti, bet ir naudoti įvairių patiekalų ruošimui.

 

*Kalibatienė D. Hipolaktazija: epidemiologija, klinika, diagnostika, gydymas (monografija) /Vilniaus universiteto l-kla. - Vilnius, 1998.

** Pagal ES reikalavimus pienas, iš kurio yra visiškai pašalinta laktozė, turi būti vadinamas pieno gėrimu.